Wednesday, August 15, 2012

Saat Ujian Mendatang

Bismillahirrahmanirrahim,segala puji-pujian selayaknya hanya buatMu Ya Allah..

Tukar template blog dengan background music..semangat baru =)

Alhamdulillah,diberi kesempatan menulis lagi biarpun sedikit terhalang beberapa minggu ini.Cemburu melihat sahabat-sahabat blogger lain mampu istiqamah dalam penulisan mereka.Tak pernah henti menyampaikan da'wah.Tahniah sahabat-sahabat!!Biar tak ada orang like post entry blog kita kat facebook,asalkan Allah 'like' amal kita nak sampaikan da'wah.Kann?? =)

Bismillah,


Saat duduk sejenak muhasabah,rasanya diri kena dengan tajuk entry kali ni.Allah had choosed me and my family to face some obstacles and difficulties for this 3 months.Kena belajar untuk sentiasa berlapang dada dengan apa jua yang Allah dah tetapkan buat diri ini kalau nak jadi mu'minah yang "magic".<monolog>


Ajaibnya perihal seorang mukmin itu. Sesungguhnya semua urusannya baik-baik belaka. Dan tiadalah memiliki ciri yang seperti ini melainkan hanya kepada seorang yang mukmin. Sekiranya dia diuji dengan kesenangan, lalu dia bersyukur. Maka syukur itu adalah yang terbaik baginya. Sekiranya dia diuji dengan kesusahan, lalu dia bersabar. Maka sabar itu adalah yang terbaik baginya. 

[Riwayat Muslim] 

See!!Magic kan ??


Sebenarnya hakikat kehidupan tu tak pernah sunyi daripada ujian dan air mata.Setiap manusia ada ujian yang berbeza baginya,malah berbeza juga cara setiap orang memandang ujian tersebut.Yup,itulah warna kehidupan.Bukan setiap masa diri diuji dengan kepayahan.Bukan juga setiap masa juga diri diuji dengan kesenangan.Datangnya silih berganti.Malah,kadang-kadang tak sedar bahawa diri sedang diuji.Saat diri diuji,ada yang tertanya-tanya,mengapa harus diri ini yang menghadapinya.Ketika orang lain senang,bahagia,kaya sebaliknya kita berdukacita,.Ketika orang lain bergelak ketawa,kita pula berlinangan air mata.


Namun,beruntunglah bagi mereka yang BERLAPANG DADA DAN BERSABAR atas ujian yang diberiNya.Mereka yang yakin bahawa setiap ujian yang mendatang adalah tanda cintanya Allah buat hambaNya.Beruntung juga bagi mereka yang sedar bahawa bila datangnya ujian,itu tandanya Allah nak bagi 'reward' pada dirinya.Itulah janji Allah.Sesungguhnya Dia tak pernah 'test' hambaNya dengan sia-sia.Sama ada ujian itu berbentuk kesusahan mahupun kesenangan,Allah lebih mengetahui kenapa kita diuji.Matlamatnya??Agar Allah tahu siapa dalam kalangan hambaNya 'yang the best among the best amalannya'. =)


"Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup bagimu untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan Ia Maha Kuasa,lagi Maha Pengampun"

(Al-Mulk : 2)

Kalau perhati balik,Allah tak sebut siapa mu'min yang paling banyak amalannya,tapi Allah sebut siapa mu'min yang paling BAIK amalannya.


Bila bercakap pasal mu'min,Allah dah "remind" awal2 lagi :


“Adakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “kami telah beriman,”sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji (mencabar) orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang dusta”. (Al-Ankabut : 2&3)

Ujian itu sebenarnya indicator@penanda aras tahap keimanan kita terhadap Allah.Jadi,macam mana nak "maintain"@ tambah iman kepada Allah??

Jawapan pertama,SABAR. =)

Orang cakap,"Awak boleh la cakap sabar,bukan awak yang hadapi masalah ni,saya yang tanggung.Saya.Awak tak faham!!"

By the way,jawapan SABAR di atas tu bukanlah keluar daripada mulut saya.Tapi itulah solusi yang Allah bagi saat menghadapi jerih perih dalan kehidupan.
 Tak percaya??Ok,jom check balik ni..

"Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan solat,kerana sesungguhnya Allah menyertai orang-orang yang sabar". (Al-Baqarah :153)                                                          "sabar ye encik,nak bawak anak2 
                                                            melintas jap..hehe"


Malah,Allah sendiri puji perkataan sabar tu :
"Sesungguhnya sabar itu cantik."

Ujian kita tak sehebat Rasulullah masa nak sebarkan da'wah kan??Tak pulak kita dibaling batu,dijerut leher,dipulaukan masyarakat macam mana yang Rasulullah tanggung dulu. =)

Sebab tu telah disusun Rasul-rasul Ulul Azmi,iaitu rasul-rasul yang paling banyak diuji Allah.Dan yang paling tinggi martabatnya adalah Rasulullah sendiri.
"NIMIM">>Nuh,Isa,Musa,Ibrahim,Muhammad.

Jadi,kalau nak banding dengan Rasulullah,ujian kita "ciput"[kecik] ja.

Jawapan kedua,SOLAT.


PENAWAR PALING MUJARAB BILA TAKUT, RISAU, SEDIH…
SOLAT! SOLAT! SOLAT!

Jika kamu diserang rasa takut, atau kamu diliputi perasaan sedih dan rasa gelisah menguasai perasaanmu, maka bangkitlah segera menuju solat, nescaya rohmu akan kembali padamu dan jiwamu menjadi tenang. Sesungguhnya solat menjadi penanggung atas izin Allah SWT untuk menghilangkan kesedihan yang berpanjangan dan kesusahan serta mengusir benih-benih kepedihan.

(Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni)>>Penulis "La Tahzan"
                                                                                   =)


Saat kita menyungkur sujud kepada Allah,maka itulah saat kita paling hampir denganNya.Maka mohonlah kekuatan dan ketabahan jiwa daripada "Pemilik Hati Kita" untuk terus teguh berdiri saat orang lain jatuh,untuk terus melangkah saat orang lain terduduk resah.


Anggaplah segala ujian yang Allah bagi ni sebagai "cubit-cubit sayang" Allah pada kita.Kenapa saya cakap  macam tu??


"Sesungguhnya jika Allah mencintai seseorang hamba maka dia tenggelamkan hamba itu dengan ujian dan cubaan, Ingatlah sekiranya sesorang itu tidak pernah mengalami ujian dan cubaan maka ia jauh dari kasih sayang Allah"


Jadi,Saat Ujian Mendatang,siapkanlah dua jenis "ubat S" ini.Iaitu SABAR dan SOLAT. =)


Ketika hati bersedih kita perlu untuk memilih..

Pilihlah untuk senyum, walaupun kita memiliki sebab untuk muram..
Pilihlah untuk bangkit walaupn kita telah jatuh dan malu..
Pilihlah untuk sabar dan redha walaupun kita ada alasan untuk kecewa..
Kerana ingatlah.. ALLAH sentiasa bersama orang yang bersabar."

Salam Mujahadah!! =)


::..andaiiniramadhanterakhirku..::

1 comment:

  1. insya allah,sentiasa bersangka baik dngan apa yang dtentukan oleh allah kepada kita.:)

    ReplyDelete

 

Template by BloggerCandy.com